budding chestnut

Enkele jaren geleden maakten we via de website A Network for Grateful Living kennis met  het gedachtengoed van Br. David Steindl-Rast, mede-oprichter van deze site. Zijn ideeën over dankbaar leven spraken ons zeer aan en we besloten mensen te zoeken die er voor voelden met enige regelmaat bij elkaar te komen om van gedachten te wisselen en ervaringen te delen met dankbaar leven.

Wat houdt dankbaar leven in?

Dankbaarheid is niet alleen een gevoel, het is ook een levenshouding waar we bewust voor kunnen kiezen. Het vraagt van ons dat we elk moment, elke gelegenheid, alles wat we tegenkomen als geschenk aanvaarden en niet als vanzelfsprekend beschouwen;  kleine en grote dingen, mooie momenten en moeilijke tijden. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar je kunt het oefenen. Iedere keer dat we hierin slagen, vergroot dit onze levensvreugde. Kleine daden van dankbaarheid doen ons goed en betekenen veel voor de mensen om ons heen en hebben een positieve invloed op onze omgeving.

Dankbaar leven is een spirituele oefening die niet gebonden is aan een bepaalde taal, cultuur  of levensbeschouwing. Het overstijgt grenzen. Ieder mens kan ervaren hoe dankbaarheid je gelukkiger maakt. Deze site is een bron van inspiratie voor iedereen die dit wil proberen.

Waarom een pagina in het Nederlands?

Een jaar geleden zijn we gestart met onze Dankbaar Leven groep. Dit stimuleert en steunt ons om deze levenshouding te blijven oefenen. We zijn blij dat we een plek krijgen op de International Partners Page omdat een eigen Nederlandse pagina er, naar wij hopen, toe zal bijdragen dat de opvattingen en houding achter dankbaar leven bekender worden in Nederland en Vlaanderen. Een Nederlandstalig netwerk, zowel ‘online’ maar ook ‘offline’, door middel van het vormen van Dankbaar Leven groepen over heel Nederland en Vlaanderen is ons ideaal en doel.

Inmiddels maken we ook deel uit van het Europese netwerk ‘Dankbar Leben’ dat enkele jaren geleden gevormd werd.

email-icon

– Jan Verschoor en Annemarie Verschoor – ten Dam
Contact en informatie:
dankbaarleven@yahoo.com

fb-icon2

Facebook: www.facebook.com/dankbaarleven

Op deze pagina vind je informatie over activiteiten en regelmatig een        ‘Woord voor de dag.’ Like en deel dit zodat meer mensen het kunnen zien.

single-candle-150

Steek een kaars aan
Verbind je met innerlijke stilte en een
wereldwijde gemeenschap.

A Grateful Day - Video Player Thumbnail - Gratefulness.org

Video:  Een dag vol dankbaarheid met Br. David Steindl-Rast – Deze video heeft ook een Nederlandse ondertiteling. Klik op icoon ‘Instellingen’ [rechtsonder in het filmpje] en kies Nederlands.


fountain-pen-sq

Artikelen:

Dankzeggen voor alle kleine (en grote) dingen in het leven – Je kunnen verwonderen is pas echt levend zijn.

Vijf kleine stappen van dankbaarheid om angst en geweld tegen te gaan – Stel je een land voor waar burgers – en misschien zelfs leiders – moedig, kalm en open naar elkaar toe zijn; een land waar mensen zich ervan bewust zijn dat ze als één grote familie bijelkaar horen en daar dan ook naar leven; een land dat zich laat leiden door Gezond Verstand.

Vertrouwen in het leven – Br. David beantwoordt de vraag: ’Wat moet ik doen om me dankbaar te voelen op momenten dat alles tegenzit?’

Een belofte om dankbaar te leven – Tekst uitgesproken op Thanksgiving Square, Dallas, juli 2008


Oefeningen:

Kunst dankbaar waarderen – Wat als ons voorstellingsvermogen en onze kunst helemaal geen glazuurlaagje zijn, maar de diepe bron van menselijke ervaring?

Genietend Wandelen – Van dingen genieten helpt ons het effect van positieve dingen op ons gevoelsleven te versterken.

Dankbaarheid: een gelegenheid om te oefenen – Het klopt dat we kunnen zeggen dat we altijd iets aan het oefenen zijn. Het vaakst oefenen we een gewoonte, iets wat vertrouwd is en meestal doen we dat onbewust.

Wakker, Bewust en Alert – Drie stappen op weg naar een leven in dankbaarheid

Basisoefening in dankbaarheid voor iedere dag – Iedere dag een basisoefening in dankbaarheid zou al voldoende zijn om ons eigen leven en de wereld om ons heen positief te beïnvloeden.

Dankbaar voor dankbaarheid in moeilijke tijden – Hoe kun je nog dankbaarheid voelen als je de hoofdpunten leest van het nieuws van de afgelopen week, maand of het afgelopen jaar? Kristi Nelson zoekt een antwoord op deze lastige vraag.